هدف غایی در جامعهی مبتنی بر آموزههای اسلام، جامعهی هجری میباشد لذا تبیین مفهوم «هجرت» [1] ضرورت دارد.
«هجر» ریشهی حبشی دارد که در فارسی به آن «کوچ» گفته میشود. مبدأ تاریخ اسلام نیز بر هجرت نهاده شده است. ارزش در اسلام در مقابل انسان متمدن غربی در «مهاجر» بودن، و پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند که مهاجر کسی است که از گناهان هجرت کنند. [2]
روششناسی در اسلام مبتنی بر دوگانگی یا «ثنویت» است. اسلام دینی است که برای رسیدن به توحید از ثنویت آغاز میکند: «لا اله» «الا الله». در روششناسی توحید، تمام باطل را حذف و نفی میکنیم و به جای آن، تمام حق میماند. به این ساز و کار، روش توحید میگویند.اسلام در روششناسی، مؤلفهی «هجرت» از آن انگارهی منفی به انگارهی مثبت میباشد یعنی هجرت از باطل به حق؛ «هجرت در ثنویت باطل و حق با ولایت».
اندیشهپژوهان میتوانند سؤالات و شبهات خود در مطلب مورد نظر مطرح فرمائید. انشاءالله در وقت مناسب به سؤالات و شبهات شما عزیزان پاسخ خواهم داد.
با تشکر
1. «هجرت»؛ «وَ مَن یهَُاجِرْ فىِ سَبِیلِ اللَّهِ یجَِدْ فىِ الْأَرْضِ مُرَاغَمًا کَثِیرًا وَ سَعَةً وَ مَن یخَْرُجْ مِن بَیْتِهِ مُهَاجِرًا إِلىَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ یُدْرِکْهُ المَْوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلىَ اللَّهِ وَ کاَنَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِیمًا(100)»؛ ترجمه انصاریان "و هر کس در راه خدا هجرت کند، اقامتگاههاى فراوان و فراخىِ معیشت خواهد یافت. و کسى که از خانه خود به قصد مهاجرت به سوى خدا و پیامبرش بیرون رود، سپس مرگ او را دریابد، مسلماً پاداشش بر خداست؛ و خدا همواره بسیار آمرزنده و مهربان است."
2. «وَ الْمُهَاجِرُ مَنْ هَجَرَ السَّیِّئَاتِ وَ تَرَکَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیْه» [شیخ طبرسى ، فضل بن حسن حفید؛ مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، چاپ دوم، نجف، نشر حیدریه، صفحه 40]
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.